Eiken

220px-eikenhoutEiken kernhout heeft een geelbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Het is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Stuctuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Eiken heeft een looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.

Groeigebied

Europees eiken groeit in Europa en klein Azië. Het eiken dat wij verkopen komt uit Frankrijk.

Boombeschrijving

Hoogte van een eiken boom is 18-30 m, maximaal 45 m. De rechte takvrije stam is meestal 15 m. lang en heeft een diameter van 1.20-1.80 m. Een eiken boom kan wel een leeftijd van 400 jaar bereiken.

Gewicht

Vers eiken balken hebben een gewicht van 900-1200 kg per m3. Gedroogd eiken met een vochtgehalte van 10-12% wat wij als meubelhout verkopen heeft een gewicht tussen 500-750 kg m3.

Bewerking,bevestigen

De bewerkbaarheid is sterk afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand goed bewerken.

Bij bevestigen wordt aanbevolen voor te boren en met RVS bevestigingsmateriaal te werken. Anders onstaat er een blauwzwarte verkleuring.

Oppervlaktebehandeling

Eiken leent zich uitstekend voor beitsbehandeling, roken, logen e.d. Bij het gebruik van watergedragen

afwerkmiddelen dient rekening te worden gehouden met hoge looizuurgehalte.

Duurzaamheid

Eiken heeft een duurzaamheidsklasse II. Eiken kan onbehandeld topgepast worden en zal natuurlijk vergrijzen. In het begin verkleurd het eiken blauwzwart door uitloop van looizuur.

Toepassingen

Het is niet mogelijk al de toepassingsmogelijkheden van eiken weer te geven. In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen, voor zowel constructiehout, meubels, gevelbekleding, waterwerken, vloeren, kozijnen, ramen, deuren, brugdekken. Europees eiken is onvervangbaar voor de vervaardiging van vaten voor wijn en sherry.

Drogen

Het eiken wat wij verkopen wordt gedroogd, winddroog of vers aangeboden, dit is afhankelijk van de toepassing. Het vochtgehalte in het hout hangt samen met het vochtgehalte in de lucht, het evenwichthout-vochtgehalte. Het eiken voor meubels en vloeren wordt gedroogd tot ca. 10-12%. Het hout voorgevelbekleding en terrasdelen is windroog en het eiken balkhout is vers.