Douglas

250px-DouglasDouglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar.

Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van Eiken, Beuken of Vuren. Toch zullen een hoop mensen, ook in Nederland, al vaak langs een Douglasspar zijn gelopen. Als je eenmaal de boom herkent is deze op een groot aantal plekken te spotten. De afgelopen jaren is  de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.

Natuurlijk hoge duurzaamheid.
Douglas heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid.
Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij is het esthetisch gezien gewoon mooier dan geïmpregneerd hout.
Toenemende beschikbaarheid.
In grote bosgebieden van West Europa(in het bijzonder Frankrijk en Duitsland) is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien.

In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren als doel om het gebruik van inlands hout te doen toenemen. Douglas zal daar in de toekomst voor een steeds groter gedeelte aan bijdragen.

Duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan .  Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5.  Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe hoger hoe sneller het bij buitentoepassing rotting vertoond. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé. Europees Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
Kleur
Het kernhout van Douglas heeft vers meestal een licht geelrood tot geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjeachtig geelbruin. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout.
Boom
De Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie  (Pinaceae). De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast. Jongere bomen hebben een grijsgroene bast met harsbolletjes. Deze harsbolletje geven een citronella- achtige geur af als ze plat gedrukt worden.

De naalden zijn in tegenstelling tot andere naaldhoutsoorten plat en dun. De kegels kunnen 5 cm tot 12 cm lang zijn en bevatten zaadlobben die 3 puntig gevormd zijn. De kenmerkende vorm van deze zaadlobben komt terug in ons logo.

De Douglasspar groeit tot 20-40m1 hoog. Doordat de Douglasspar recht cilindrisch en hoog groeit kan Douglashout in grote afmetingen worden geleverd. Balken van 350x350mm en 12m1 lang zijn leverbaar.

Sterkteklasse
Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklasses zijn C18 en C22.